Terapia dentara se refera la acele servicii care implica tratamentul cariilor dentare incepand cu etapa de prevenire a acestora, continuand cu etapa de diagnosticare si finalizand cu etapa de tratament a cariilor dintilor. Aparitia cariilor este cauzata de acizii care sunt produsi de catre bacteriile existente in cavitatea bucala.
Pentru a preveni aparitia cariilor este important sa avem o alimentatie sanatoasa, aplicarea unui periaj dentar zilnic corect efectuat, folosirea constanta a atei dentare si a apei de gura, dar si printr-un control periodic la medicul stomatolog. In cazul aparitiei cariilor, este foarte important ca acestea sa fie tratate la timp. In caz contrar aceste carii pot duce la complicatii severe, iar primul semn de avansare importanta a cariilor este dat de existenta durerii dentare sau gingivale.
Tratamentul cariilor dentare este reprezentat de plombele dentare sau cum mai sunt numite, obturatii dentare. Cu toate acestea, trebuie spus ca in terapia dentara tratamentele cariilor difera de la caz la caz, in functie de gradul de avansare a cariilor, dar si in functie de sanatatea generala a cavitatii bucale. In cazul in care obturatiile devin foarte mari ca si dimensiuni, de cele mai multe ori medicul stomatolog poate recomanda sa se apeleze la proceduri stomatologice de protetica.
In situatiile in care vorbim despre carii simple, tratamentul inseamna eliminarea tesuturilor afectate la nivelul danturii, protejarea tesuturilor sanatoase si plombarea dintelui. Pentru a inlatura orice durere sau senzatie de disconfort aceste tratamente se efectueaza folosind anestezia locala. In acest fel medicul stomatolog poate aplica tratamentul fara a crea durere suplimentara pacientului.