Endodontie

Tratamentul canalelor radiculare sau endodontia cum mai este numit acest tratement are ca si scop in medicina dentara prevenirea, punerea diagnosticului si ulterior tratarea afectiunilor la nivelul pulpei dentare.

Acest tip de tratament este necesar atunci cand in urma consultului din partea specialistului stomatolog se observa faptul ca pulpa dentara din partea interioara a dintelui este afectata de o infectie sau este inflamata.

Infectarea sau inflamarea pulpei dentare poate surveni ca urmare a cariilor. Astfel, microbii care apar odata cu cariile pot penetra foarte usor smaltul dentar si ulterior ajung la nivelul pulpei dentare. Cu cat este tratata mai repede infectia si inflamarea pulpei dentare, cu atat riscul de aparitie a complicatiilor scade. Netrate la timp, aceste infectii ale pulpei dentare pot conduce la abcese datorita faptului ca se raspandesc spre varful radacinii dintelui prin intermediul canalelor radiculare.

In cadrul unui tratament endodontic vorbim despre doua etape, si anume prima etapa care consta in indepartarea infectiei si combaterea factorilor care au cauzat infectia si cea de-a doua etapa care inseamna sigilarea canalelor radiculare cu diferite materiale pentru obturatie astfel incat sa fie prevenita o noua infectie.

Datorita faptului ca tehnologia a evoluat foarte mult in domeniul stomatologic, in ziua de astazi dintii care in trecut aveau nevoie de extractie pot fi salvati prin instrumentarea rotativa a canalelor radiculare.

In situatiile in care apar complicatii la nivelul pulpei dentare ca urmare a cariilor profunde, tratamentele endodontice se refera la tratarea pulpitelor, tratamentul necrozei pulpare si in cele mai avansate situatii la tratamentul gangrenei pulpare.

Toate drepturile rezervate | Site creat de Interweb Design, Promovat de CreatiiDigitale.ro