Chirurgie orala

  • Home
  • Chirurgie orala

In situatiile in care anumiti dinti care sufera complicatii severe trebuie salvati sau este nevoie de indepartarea lor datorita faptului ca sunt prea afectati de carii, atunci se apeleaza la tratamente stomatologice de chirurgie orala.

De asemenea, aceste tratamente de chirurgie orala mai sunt folosite si pentru a pregati pacientul afectat de complicatii severe la nivelul danturii pentru implanturi dentare sau pentru refaceri protetice.

Interventiile chirurgicale in stomatologie sunt de diferite tipuri.

Astfel avem extractiile dentare, odontectomiile, rezectiile apicale, chirurgia parodontala, chistectomiile, interventiile chirurgicale ce au rol ajutator pentru implanturile dentare, dar si interventiile chirurgicale in scop de a sprijini protezele mobile.

Extractia dentara este procedura prin care un dinte este indepartat pentru a se evita durerea, infectia sau alte complicatii, iar aceasta solutie este luata doar atunci cand nu exista alte variante.

Odontectomiile sunt acele interventii chirurgicale in urma caruia molarul de minte este extras. Rezectiile apicale sunt interventii chirurgicale ce sunt folosite ca urmare a unei infectii la nivelul radacinii dintelui si prin care un tesut de granulatie format in os este extirpat. Referitor la chistectomii, acestea sunt acele interventii chirurgicale pentru indepartarea chisturilor aparute la nivelul gingiilor. Interventiile chirurgicale cu rol ajutator sunt importante in acele situatii in care s-au realizat proceduri precum implantul dentar sau montarea unor proteze dentare mobile.

La Modent Clinic folosim cele mai noi si inovative tehnici si echipamente pentru a oferi pacientilor nostri cele mai eficiente solutii de chirurgie orala. Cautam mereu solutiile cele mai putin invazive pentru pacienti astfel incat recuperarea in urma interventiilor chirurgicale stomatologice sa fie cat mai rapida si mai putin dureroasa.

Chirurgia dentară este o ramură importantă a stomatologiei care se ocupă cu intervențiile chirurgicale asupra dinților, gingiilor și oaselor maxilare. În funcție de complexitatea intervenției, procedurile chirurgicale pot fi complexe, necesitând spitalizare și monitorizare postoperatorie sau pot fi intervenții chirurgicale mai ușoare, care se pot realiza într-o clinică dotată corespunzător, de către un specialist care deține cunoștințele necesare. Principalele proceduri chirurgicale uzuale pe care un medic specialist le efectuează în cabinetul dentar sunt:

Extracția dentară

Extracția dentară este o procedură de îndepărtare a unui dinte sau a unui rest radicular care nu mai poate fi salvat, rădăcina acestuia nu mai este viabilă pentru un pivot din fibră de sticlă, este crescut anormal subgingival sau este necesară îndepărtarea sa pentru efectuarea altui tratament stomatologic. Extracțiile dentare pot fi mai mult sau mai puțin complicate, în funcție de situația dintelui extras. Extracțiile cele mai ușoare sunt în cazul dinților de lapte la copii sau a dinților pacienților care suferă de parodontită și gingiile sunt extrem de afectate. Extracțiile dentare mai complicate sunt întâlnite în cazul molarilor incluși, a „măselelor de minte” care nu au avut o evoluție armonioasă și nu au reușit să erupă de sub gingie, afectând negativ restul danturii.

Rezecția apicală

Este o operație prin care este îndepărtat vârful bolnav al rădăcinii unui dinte. Această procedură se impune în situația în care rădăcina dintelui respectiv este fie afectată de o fractură, fie de o infecție care a produs un țesut de granulație.

Rezecția apicală se impune în aceste cazuri în încercarea de a salva dintele afectat de la extracție. O operație de rezecție apicală reușită va prelungi viața dintelui asupra căruia s-a intervenit și pacientul va evita complicații și tratamente viitoare complexe, dintele asupra căruia s-a intervenit păstrându-și funcționalitatea în continuare. Operația de rezecție apicală se desfășoară sub antestezie locală și durează între 1 și 2 ore, în funcție de dintele asupra căruia s-a intervenit (incisiv sau molar)

Chistectomia

Este o intervenție chirurgicală prin care sunt îndepărtate chisturile radiculare apărute în urma netratării la timp sau a tratamentului superficial al unor infecții la nivelul rădăcinii dintelui. Chistul dentar se formează la vârful rădăcinii unui dinte care este afectat de o infecție radiculară și se prezintă sub forma unei pungi de lichid bine delimitată de o membrană. Tratamentul pentru aceste situații este de obicei chirurgical și constă în îndepărtarea chistului în sine și uneori a unei părți din rădăcina dintelui, ca în cazul rezecției apicale. Diferența dintre cele două proceduri chirugicale este dată de dimensiunea chistului.

Intervenția chirurgicală de chistectomie se realizează sub anestezie locală. Procedura presupune îndepărtarea chistului cu ajutorul instrumentarului chirurgical specific și curățarea zonei pentru a elimina toate urmele infecției, urmată de suturarea gingiei. Curățarea temeinică a zonei de unde a fost extirpat chistul este foarte importantă deoarece orice rest sau rămășiță infectată lăsată în urma intervenției poate da naștere unui nou chist.


Frenectomia

Frenul este o porțiune de țesut conjuctiv care leagă buza superioară, cea inferioară și limba de gingia care acoperă osul maxilar sau mandibular. În unele cazuri aceste frenuri sunt foarte groase sau prea jos inserate astfel încât pot naștere anumitor tulburări cum ar fi:

  • frenul superior este inserat foarte jos între dinți și menține diastema (strungăreața)
  • bride laterale care provoacă descoperiri ale rădăcinilor dinților expunându-i apariției cariilor
  • frenul lingual creează tulburări de vorbire în cazul în care este inserat spre vârful limbii sau în cazuri mai grave, limba este imobilizată, iar vorbirea profund afectată

Frenectomia este procedura chirurgicală prin care aceste frenuri sunt secționate și repoziționate la nevoie acolo unde ar trebui să se afle în mod normal.

La Clinica Smile Implant frenectomiile se realizează cu ajutorul laserului dentar , ceea ce face ca procedura să fie mult mai simplă comparativ cu cea clasică, cu sângerare minimă sau fără sângerare și într-un timp foarte scurt, reducând atât disconfortul pacientului cât și durerea postoperatorie

Premolarizarea

Este o procedură de chirurgie dentară aplicată molarilor mandibulari (inferiori) și care constă în secționarea acestora în două, păstrând o rădăcină viabilă și jumătate de coroană. Molarii inferiori au de obicei doar două rădăcini, fapt care permite efectuarea acestei intervenții chirugicale foarte ușor.

Premolarizarea se realizează atunci când una dintre rădăcini este încă sănătoasă și poate susține în continuare o lucrare protetică, aceasta putând reprezenta o singură coroană dentară sau putând servi ca stâlp pentru o punte. Denumirea procedurii provine de la faptul că forma jumătății de molar păstrată va avea aspectul și funcționalitatea unui premolar

Toate drepturile rezervate | Site creat de Interweb Design, Promovat de CreatiiDigitale.ro